SPĂRGÂND VALURI (BREAKING WAVES)

Jay Bartender Snooll

Foileton cu mai multe intrări şi ieşiri

1. Silence is another choice

Nu este adevărat. Nu doar noaptea. Iar ziua nu e un spaţiu câştigat. Nimeni nu ar putea-o garanta. Dimpotrivă, nu poţi avea certitudini. Dar un lucru e sigur: cele mai prielnice rămân înserările şi zorile. Crepusculul şi când se crapă de ziuă. Am cunoscut chiori, miopi şi chiar orbi care vedeau lucruri din cele mai deosebite atunci. Aşa cum alţii nu văd nici măcar pe ziuă, când dau să treacă strada. Vreau să zic: palpabile, la distanţă de o lungime de nas. Când le simţi răsuflarea în ceafă sau ghiara te atinge în treacăt, scurgându-ţi în trup un fior inconfundabil. Nu te poţi înşela în privinţa asta. Nimic nu îţi ridică la fel părul de pe braţe şi de pe spinare. E şi un soi de vifor atunci, îţi înţepeneşte perii din nas ca vântul boreal, transformându-ţi respiraţia într-un efort şuierător.

Cert e că există, să nu ne facem iluzii. După mine, e mai bine să ştim cum stă treaba. Să te prefaci că  nu te interesează costă mai scump. Învaţă să îţi accepţi frica. Altfel nu o vei îmblânzi niciodată şi, în cele din urmă, te va răpune. Sunt tonuri joase, la mijloc, strecurări discrete pe după colţuri, tencuiala mucegăită cade fără vreo pricină imediată… Toate semnele astea nu ajung ca să crezi? Nu poate fi chiar atât de mare efortul să accepţi că lumea nu începe şi nu se termină cu tine.

Uite, în ce mă priveşte, ştiu bine: dintr-un anume punct de vedere nici nu exist. Sunt doar o uşă dinspre ceva către altceva, o fereastră trântită cu zgomot peste nişte întâmplări care pot îngrozi şi pe cei mai bravi dintre noi, muritorii. Dar asta nu înseamnă să tac, pentru că tăcerea nu rezolvă nimic.

(va urma)

Jay Bartender Snool, imediat dupa WW1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: